Sider

mandag den 28. november 2011

Sticky Kage med karamel sauce

Desserten fra i går var så god, at jeg synes den fortjener et indlæg for sig selv :o) Som husbonden så diplomatisk sagde, det var aldrig en dessert hanville vælge, men den var god :o) Derimod var det lige præcis sådan en jeg ville vælge, og især til en rigtig engelsk frokost! Jeg har spist en million af den type desserter da jeg boede i London, men denne var faktisk bedre, hihi. Meget tung, og meget sød, og meget sticky, men også lun, lækker og yummy!

Billede lånt af Kristine


Sticky Kage - 6-8 personer. "Sødt, Sådan!"
1 form ca. 25 cm.

20 udstenede friske dadler (gerne madjool-dadler)
1 tsk natron
125g smør
180g muscovadosukker el. brun farin (jeg brugte halv-halv)
2 æg str. L
175g hvedemel
1½ tsk bagepulver
½ tsk kanel

Karamelsauce:
1½ dl piskefløde
125g muscovadosukker
125g smør

Tilbehør:
vanilleis

Sæt ovnen på 180 grader. Hak dadlerne groft og drys natron over.  Hæld 2 dl kogende vand på og lad dadlerne stå i en 5 minutters tid, indtil de er blevet bløde og mosede i konsistensen. Hæld det overskydende vand fra og blend blandingen, til den er glat. Alternativt kan du bruge en gaffel til at mose dadlerne helt ud. Rør derefter smørret med sukkeret, til det er lyst og luftigt. Rør æggene i et efter et og rør så mel, bagepulver og kanel i. Til sidst vender du forsigtigt dadelblandingen i dejen. Hæld kagen i en smurt form med ca. 25 cm i diameter og bag kagen i ovnen i ca. 35 minutter.
Karamelsauce: Bland fløde, sukker og smør i en tykbundet gryde og lad blandingen simre i 10 minutters tid, indtil sukkeret er helt opløst, karamellen begynder at tykne let og farven er dyb gylden. Server kagen lund overhældt med den varme karamelsauce, og her betaler det sig ikke at være nærig - jo mere, jo bedre. En kugle kold vanilleis til den lune, snaskede kage er dejligt.

Jeg brugte min springform med den der form med hul i midten i. Selvom jeg havde smurt formen rigtig godt, sad den desværre lidt fast alligevel, og blev derfor ikke så smuk at se på. Til gengæld tror jeg næste gang (for der bliver helt klart en næste gang!) vil jeg lave dem i individuelle forme, ligesom billedet i bogen viser, det tror jeg er rigtig godt. Jeg brugte mørk muscovadosukker (det er ikke specificeret om det skal være lys eller mørk), derfor vil jeg ikke sige, at saucen blev gylden - den var meget mørk, men smagte vidunderligt :o) Hel klart en anbefalelsesværdig kage :o)


20 kommentarer:

  1. Wow, sikke en kage :-) Kunne godt forestille mig at der skulle lidt is til, men den ser god ud......

    KH
    Birthe

    SvarSlet
  2. Tror heller ikke, at jeg selv ville ha valgt at bage den, men efter jeg har smagt den, så kunne jeg sagtens! uhm, den var god!
    Men det var kyllingen altså også:)

    SvarSlet
  3. Jeg sukker stadig over den kage! Den var intet mindre end fantastisk.

    SvarSlet
  4. JEG ER FAAAN! Den var jo SÅ D-E-L-I-K-A-T !!!!!! Er meget meget glad for, at opskriften er kommet ;) Den skal så meget snart laves i det lille hjem ;) Tror især min far (som er en hund efter brunsviger) vil elske den ;) og Peter med, for alt hvad der er is til er han klar på ;)

    SvarSlet
  5. Birthe - jeg tror godt, at man også kunne spise den uden isen, men det gjorde den absolut i en klasse for sig med isen til :o)

    Sabina - hihi, så var det jo godt jeg prøvede at lave den, så du fik den prøvet :o)

    Bitten - tak, jeg synes også at den var totalt fabelagtig :o)

    Kristine - ja, den var virkelig lækker - og den ville helt klart nok falde i din fars smag, hvis han er brunsviger-fan

    SvarSlet
  6. Hej,

    Lyder som en lækker kage! Hvad er muscovadosukker, og hvor kan det købes? Kan det evt. erstattes med noget andet?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en meget lækker kage :o) Muscovadosukker kan efterhånden købes de fleste steder, de har tit den fra Dansukker: http://www.nordicsugar.dk/retail-foodservice/muscovado-sugar/ Du kan evt. erstattet med rørsukker eller farin vil jeg sige, smagen er nok ikke helt den samme, men kan nok godt bruges alligevel :o)

      Slet
    2. Jeg fik lavet kagen igår, og det var en sikker vinder! Den er pist væk :-) Jeg fik dog erstattet muscovadosukkeret med farin. Men må lige se nærmere på det så, siden det gør en forskel :-)

      Slet
    3. Det var godt at du kunne lide den :o) Nu får jeg helt lyst til at lave den igen selv :o) Jeg ved ikke om det gør den store forskel, men som sagt der er nok lidt forskel i smagen :o)

      Slet
  7. Hejsa igen,

    Jeg ved ikke helt, hvor jeg skal placere mit spørgsmål, så jeg håber at det er iorden at jeg stiller det her, og at du ser mit spørgsmål :-P

    Efter at have set dine smukke kager, er jeg blevet helt inspireret til at lave min egen lagkage - den allerførste endda - fra bunden af.

    Har du nogle opskrifter på lagkagebunde og de cremer, som er placeret imellem? Og andet, som er nødvendigt at lave?

    Hilsen
    En ivrig bager

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej,

      det er helt fint at du lægger det her, og tak for roserne :o)

      Det er faktisk lidt for dårligt, at jeg ikke har de opskrifter jeg bruger her på min blog, men det er fordi jeg i tidernes morgen har printet dem ud, og bare finder dem i mappen hver gang… så du får lige links til hvor jeg oprindelig har fundet dem. Der vil du uden tvivl også være i stand til at finde meget bedre inspiration end her hos mig ;o)
      Jeg plejer næsten altid at bruge denne opskrift fra kagekonen på bunde, jeg har aldrig oplevet at den fejler (men man skal være meget omhygggelig med at vende melet i): http://www.kagekonen.com/2007/06/fdselsdagskage.html
      Så plejer jeg som regel at lave 2 slags fyld – normalt en frugtbaseret og en chokoladebaseret. Den chokoladebaserede laver jeg som regel efter sammen princip som tobleronecremen her:
      http://www.kagekonen.com/2007/06/s-er-der-bagt-kager-til-sndag.html
      Til den frugtbaserede bruger jeg som regel denne opskrift:
      http://www.kageklovn.dk/2009/12/02/hindb%C3%A6rjordb%C3%A6r-mousse/
      Nogle gange vælger jeg dog også blot at blande en rigtig godt (hjemmelavet) syltetøj sammen med en stiv flødeskum – det smager også dejligt :o)

      Desuden bliver du nødt til at have en form for frosting udenpå kagen – inden du lægger fondant på. Der er 2 opskrifter jeg som regel veksler imellem – Palminsmørcreme (PSC) og Italiensk Marengs Smørcreme (IMBC):
      PSC: http://www.lenelagkage.com/2011/06/palminsmrcreme.html

      IMBC: http://kaerlighed-til-kager.blogspot.com/2010/04/italien-merinque-butter-cream-imbc.html

      Det var vist det – men jeg vil anbefale dig, at kigge på dygtige Camillas serie om hvordan man laver den slags kager, den er her i omvendt rækkefølge:
      http://himmelske-kager.blogspot.com/search/label/Grundl%C3%A6ggende%20kagedekoration

      Håber at det kan hjælpe dig lidt, ellers spørger du bare igen :o)

      mvh
      Camilla

      Slet
    2. Fantastisk! Tusinde, tusinde tak. Glæder mig helt, altså.

      Ved du om man kan erstatte mælken med sojamælk, og om det vil gøre en forskel? Eller om man kan erstatte mel med noget andet, mindre glutenholdigt?

      Er det nødvendigt at købe redskaber? Eller kan man bruge redskaber, som man har liggende derhjemme, såsom en kagerulle?

      P.S - dig, Camilla og kagekonen burde udgive en bog!

      Slet
    3. Det var så lidt - jeg er glad for, at du kunne bruge mit svar :o) Jeg vil give dig ret i, at Camilla og Kagekonen burde udgive en bog, men det er jeg vist ikke dygtig nok til ;o)

      Jeg må indrømme, at jeg har aldrig eksperimenteret med sojamælk eller mindre glutenholdig mel, så jeg kan ikke give dig et råd, men du kunne da prøve :o) Er der egentlig nogle af opskrifterne der indeholder mælk? Det mener jeg ikke at kunne huske

      Der er ikke nogle redskaber man behøver at købe - jeg brugte blot hvad jeg havde i starten, og så købte nogle ting da jeg fandt ud af at jeg syntes det var sjovt :o) Så brug du bare hvad du har i køkkenskabene

      Slet
  8. Jeres bog ville blive en best-seller!

    Ja, tror jeg vil give det forsøg med sojamælk. Jeg husker faktisk ikke, om opskrifterne indeholdte mælk. Tror bare at jeg går ud fra det :-P Men hvis de ikke gør, er det super!

    Er det nødvendigt at købe en udglatter til fondanten? Den man bruger, når fondanten kommer på kagen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Endnu engang tak for komplimenten med bogen :o)

      Nej, det er ikke absolut nødvendigt at købe en udglatter - jeg bruger ligeså meget varmen fra mine hænder, både til at få det glat og til at få det til at lægge fladt på kagen. Jeg kan ikke huske hvornår jeg fik min udglatter, men der gik i hvert fald et stykke tid, men jeg tror alligevel at det var noget af det første jeg købte, men man kan sagtens klare sig uden :o)

      Slet
    2. Super :-) Jeg ved ikke helt om jeg skal købe en springform eller? Hørte lige, at de ikke skulle være så gode alligevel.

      Slet
    3. Og hvordan får man kagen til ikke at sidde fast i formen?

      Slet
    4. Jeg plejer som regel at bage i springform - hvor jeg har papir i over bunden, og ikke op af kanten - så løsner jeg bare kagen rundt med en kniv efter bagning. Det samme princip bruger jeg hvis det ikke er en springform, så sørger jeg for et stykke bagepapir, som passer i bunden og derfor blot skal løsne rundt i kanten. Gav det mening?

      Slet
  9. Ja, det gav perfekt mening :-) Lyder dejligt nemt.

    Mht. den opskrift på palmin/smørcreme, så lyder det som ret meget til en alm. lagkage til en kage bagt i en springform. Eller tager jeg fejl? Der står, at jeg skal bruge 900 gram. flormelis. Kan man nøjes med 1/3 af alle målene?

    Kan det egentlig fryses ned, og hvor længe kan det holde?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, du kan sagtens lave en tredjedel - det er nemlig helt sikkert en meget stor portion - jeg tror faktisk aldrig at jeg har lavet en hel portion.

      Du kan sagtens fryse det - jeg har faktisk oplevet, at den er blevet endnu mere fluffy efter en tur i fryseren og en god gennem-piskning. Den kan vel holde et par måneder i fryseren. Så er den også god at have til en omgang cupcakes, eller til at smide i lidt rom-kugler :o)

      Slet