onsdag den 28. januar 2015

En stor nyhed!

Jeg har gået med en lille hemmelighed de sidste dage ... en hemmelighed der har brygget i mit hoved siden i sommers. Men nu er det ved at være ganske vist. Jeg skal til at bage kager :o) Altså jeg bager jo allerede kager, men fra på mandag skal jeg til at bage kager hos skønne FANDANKO i Aalborg. Til at starte med bliver det 4 ugers praktik, derefter deltid og på sigt - hvis det bliver en succes - forhåbentlig på fuld tid.

Jeg kender ejeren fra Lyserød Lørdag, hvor vi et par gange har lånt hans køkken til at bage i. I sommers fik jeg en forespørgsel fra ham på en piratskib kage. Ham og hans kæreste havde troet, at deres dreng ville være tilfreds med en kage med sukkerprint, men det var ikke hvad den unge mand havde forestillet sig! Derfor var gode råd dyre og der måtte mere erfarne kagebagere til = mig :o) Dengang snakkede han om, at det var mærkeligt at der ikke var flere steder i Aalborg, hvor man kunne købe kager. Jeg sagde som det var, at der nok var mange som bagte, men flest ligesom mig, der kun bager til omgangskredsen. Dog mente han, at der var muligheder for noget spændende.

Tanken har siddet i mit baghoved lige siden, men mellem barsel og min mors sygdom og bortgang har der ligesom været lidt fyldt op i mit hoved. Derfor var det først her nu, hvor min barsel er slut, at jeg fik taget mig sammen til at genoptage snakken. Det er som nævnt aftalt, at jeg starter i 4 ugers praktik, og så ser vi hvordan det går. På nogle punkter ville jeg gerne have oprettet min egen virksomhed og blot lejet mig ind, men samtidig er det bare SÅ meget lettere for mig at blive ansat. Så må vi se hvordan det kommer til at gå når/hvis det bliver en succes ;o)

MEN - jeg har fået en del henvendelser igennem tiden på kager, og nu er det altså muligt at bestille dem :o) Så del endelig ordet og husk på det, hvis du hører om nogle der mangler en kage! Hvis du skulle være i tvivl om hvad jeg før har lavet, kan du se mere her. For det ville jo være skønt, hvis det blev en succes!


tirsdag den 27. januar 2015

Noget om en meget bestemt dreng og en rabatkode

Indlægget er lavet i samarbejde med Flipit

Jeg synes tit der er snak om "tweens" eller præ-teenagere ... her i huset tror jeg nogle gange, at vi har sådan én! Til trods for, at han kun er 3½ :o)

Den gode Victor kan IKKE lide knapper! Hvis husbonden eller jeg har noget på med knapper hører vi tit noget ala: "Jeg elsker ikke dig, jeg synes du skal tage en anden trøje på!" "Jeg elsker ikke din trøje far - jeg synes vi skal køre hjem, så du kan få en anden på!" eller i går "Jeg elsker ikke dig mor - din trøje er lysebrun!" Så med sådan nogle udtalelser kan I vel levende forestille jer samtalen, hvis jeg forsøger at lokke HAM i noget med knapper! Han kan heller ikke lide jeans, men jeg synes nu de er det bedste til børnehave - ikke nødvendigvis det rareste, men praktiske og lidt lune. Men jeg har forbarmet mig over den stakkels dreng og har været ved at kigge efter lidt andet til ham en jeans. Jeg synes dog det er lidt svært - især hvis det også gerne må være lidt smart.

Fra i dag og indtil 8. februar kan du få 10% på dine ordrer hos Bon'A Parte, med rabatkoden FLIPIT - kig derinde for flere rabatkoder. De har ikke et kæmpe udvalg af børnetøj, men har ualmindeligt meget som moren godt kunne bruge ;o) Var penge ingen hindring røg nedenstående i kurven til min meget bestemte unge mand. Bukserne tror jeg ikke, at han ville kunne argumentere imod. Jeg ved dog godt, at skjorten aldrig ville komme på! Men pæn er den :o) En flyverdragt har vi allerede, men denne er da bare SÅ smart!


mandag den 26. januar 2015

Spinatpandekager med laks og rejer

Det er ikke fordi vi kører spinat-tema i øjeblikket, men i mandags havde jeg en af mine søde veninder til frokost og der fik vi denne lækre, lækre omgang, som desværre ikke er helt så sund som man umiddelbart skulle tro ;o) Til gengæld er der nok muligheder, hvis man har lyst til at forsøge at lave dem mere sunde. Men uanset hvad, kan det virkelig anbefales, for det var SÅ godt!

Spinatpandekager med laks og rejer
4 pandekager

pandekager:
1 æg
150 ml mælk
500g hvedemel
15g smeltet smør
50g optøet spinat
smør til stegning

fyld:
1 stykke varmrøget laks
75g rejer
100g flødeost
2 spsk cremefraiche
1 tsk citronsaft
friskkværnet peber 

Blend ingredienserne til pandekagerne sammen, brug en almindelig blender eller en stavblender. Sæt på køl i 30 minutter. Lav i mellemtiden fyldet.

Fjern skind og det mørke kød fra den varmrøgede laks. Hæld det i en skål sammen med flødeost og cremefraiche og bland det godt sammen. Vend til sidste rejerne i og smag til med citronsaft og friskkværnet peber. Det skal sandsynligvis ikke have salt, men giv det endelig en smule, hvis du synes.

Steg pandekagerne på en mellemvarm pande i lidt smør. Dejen kan godt være lidt svær at få fordelt på panden, så brug evt. en paletkniv til at fordele det med. For at være sikker på, at jeg fik 4 pandekager delte jeg i øvrigt mængden af pandekagedej i 4. De er også ret porøse, så være forsigtig når de vendes. Læg dem til afkøling på en tallerken, når de er stegt på begge sider.

Fordel fyldet på de 4 pandekager, rul sammen og server sammen med en lille salat. I dette tilfælde fik vi en simpel salat af spidskål, ananas, granatæble og lidt citronsaft.

De her pandekager blev simpelthen så lækre. Så det er altså virkelig besværet værd! Jeg tror også, at de ville egne sig fortrinligt til en forret måske bare med en lille smule godt brød til og en enkel dressing.




lørdag den 24. januar 2015

Do you want to build a snowman?

Selvom jeg synes det er fint, at der er forskel på piger og drenge, synes jeg heller ikke, at man skal sætte for skarpe grænser op for hvad der "passer" til hvert køn. Men der er ikke meget tvivl om, at vi har nogle meget drengede drenge! Derfor er det også kun fordi jeg fik Frozen/Frost i adventsgave af husbonden, at vi har den i huset. For Victor er ikke blevet forført af det iskolde univers. Han har set filmen et par gange, men vil hellere se Små Einsteins :o) 

Men i går på vej hjem spurgte han om ikke vi skulle bygge en snemand - det var der desværre ikke tid til, så i dag hvor det har væltet ned med sne blev vi enige om, at vi hellere måtte slå til. For at fordrive tiden mens lillebror sov satte vi os til at se Frost og derfor skulle snemanden vi efterfølgende byggede naturligvis ligne Olaf ... det lykkedes ikke helt, men han kunne godt være en grandfætter eller noget ;o)



fredag den 23. januar 2015

Boganmeldelse: "Will Grayson, will grayson" af John Green og David Levithan

Tilbage før jul - og før at det med min mor - lavede jeg jo en give away, hvor man kunne vinde John Green bøger. Jeg modtog også selv et par stykker af det, og her kommer endelig en lille anmeldselse af den ene, nemlig Will Grayson, will grayson.


Der er nok ikke meget tvivl om, at jeg ikke lige umiddelbart er målgruppen, men det var jeg på den anden side nok heller ikke til Harry Potter, og de vil altid være nogle af mine yndlingsbøger!

Will Grayson, will grayson handler om 2 drenge, der begge hedder Will Grayson og hvordan deres veje mødes med start en kold vinteraften i Chicago. Deres verdener bliver flettet sammen bl.a. på grund af deres tilknytning til Tiny Cooper - den kæmpemæssige quarterback og flamboyante homoseksuelle dreng, eller som der står i bogen "Tiny Cooper er ikke verdens mest homoseksuelle menneske, og han er ikke verdens største menneske, men han kunne nok faktisk godt være verdens største menneske, der er virkelig, virkelig homoseksuel, og han er også verdens mest homoseksuelle menneske, der er virkelig, virkelig stor.", som Will Grayson har kendt siden sin barndom -  Vær forberedt på kærlighed, musicals, forviklinger og noget om lære noget om sig selv og andre.

Bogen er som nævnt skrevet af John Green, men den er skrevet i samarbejde med David Levithan og faktisk har de hver især skrevet hvert andet kapitel. For bogen skifter nemlig for hvert kapitel hovedperson, og John Green har skrevet alle kapitler om Will Grayson og David Levithan har skrevet kapitlerne om will grayson. Som den skarpe læser vil bemærke er will grayson nummer 2 kun skrevet med små bogstaver og det er alle "hans" kapitler også. Jeg må indrømme, at i starten var jeg ved at blive idiot af at læse de kapitler! Det forstyrrede mig syn helt vildt og gjorde nærmest, at jeg havde lyst til at lægge bogen væk! Men heldigvis vænnede jeg mig efter et par kapitler til det, og kunne derefter nyde bogen.

Bogen er nemlig en nydelse. Jeg synes det er en rigtig sød, lille bog og, som altid er en klar fordel, var jeg interesseret i hvad der ville ske med figurerne. Hvis jeg læser en bog eller ser en film, hvor jeg er totalt ligeglad med personernes skæbne, så kan jeg vitterligt ikke engagere mig i den.  Men det problem havde jeg som nævnt ikke med denne. Man skal ikke forvente stor og kunstnerisk litteratur - selvom der er en smule meget kunstnerisk musical i bogen :o) Men hvis du trænger lidt letlæselig til sengetid, er denne ganske anbefalelsesværdig.

Will Grayson, will grayson får derfor 4 ud af 6 stjerner.

Anmeldereksemplar: Will Grayson, will grayson af John Green og David Levithan
udgivet af Politikens Forlag i november 2014.

torsdag den 22. januar 2015

Spaghetti med spinatpesto og kyllingefrikadeller

Forleden dag spurgte Junior om ikke vi skulle have maddag - dvs. han skulle hjælpe med at lave aftensmad. Jeg valgte en lidt anderledes ret, som var meget børnevenlig, og som viste ham nye ting og smage, og heldigvis gik det supergodt :o) Han ville ikke umiddelbart have, at pasta og pesto blev blandet sammen, men blev meget glad og overrasket, da han så, at vi pludselig skulle have grøn spaghetti og så ville han gerne spise det :o)

Spaghetti med spinatpesto og kyllingefrikadeller
3-4 pers.

400g spaghetti
3 fed hvidløg
1 bakke babyspinat
50g cheddar
1 håndfuld pinjekerner
olivenolie - ca. 1/2 dl
salt og friskkværnet peber
500g hakket kyllingekød
1 løg
1 æg
1/2 dl mælk
1/2 dl havregryn
evt. lidt mel
olie til stegning

Start med at lave farsen til kyllingefrikadellerne. Jeg bruger som regel min foodprocessor og starter med at køre løg, æg og mælk, så løget bliver helt finthakket. Derefter tilsætter havregryn, hakket kød, salt og peber og evt. hvedemel, indtil dejen har en passende tekstur. Varm lidt olie op i en stor pande og form små frikadeller, som steges på begge sider til de er gennemstegte. Vi lavede dem meget små, så måtte stege af 3 omgange.

Sæt vand over til spaghetti og kog derefter spaghettien efter anvisning på pakken. Lav i mellemtiden spinatpestoen.

Skyl og tør spinaten. Pil hvidløg og put spinat, hvidløg, cheddar og pinjekerner i en blender og kør det sammen. Tilsæt lidt olie gradvist og kør til det har en passende tekstur.

Dræn pastaen, hæld det tilbage i gryden og vend det sammen med noget af pestoen. Der bliver måske lidt for meget, men det kan godt holde et par dage på køl.

Server straks med kyllingefrikadellerne.

Ved at lave frikadellerne mindre blev de en større succes hos Victor, men man kan naturligvis også bare lave dem i almindelig størrelse. Jeg ved godt, at det ikke er traditionelt med hverken cheddar eller spinat i en rigtig pesto, men osten var den vi havde og spinaten var for at gøre pestoen lidt sundere en bare med basilikum. Resultatet blev til gengæld super godt, og jeg tror bestemt ikke, at det er sidste gang vi får spinatpesto herhjemme :o)


tirsdag den 13. januar 2015

På tur med Limfjordsbanen

Jeg har et par alvorlige hængepartier her på bloggen - jeg har fx. slet ikke fået fortalt om vores sommerferie sidste år! Men det skal nok komme, for i den er der også en lille anbefaling. Ligeledes har jeg heller ikke fået fortalt om vores (katastrofale) tur med Limfjordsbanen ... måske jeg har skullet have den på afstand for at processere den oppe i hovedet ;o) Men jeg skriver om den alligevel, for jeg vil klart give den som anbefaling til børnefamilier og toginteresserede.

Jeg kan ikke huske tidspunktet, men vi havde valgt at tage afsted med den første af dagens afgange fra Lindholm station. Da vi havde stået der lidt tid blev der sådan en forvirret og lettere urolig stemning på perronen og det viste sig hurtigt, at den første afgang var blevet aflyst pga. tekniske problemer! I stedet for at tage hjem bestemte vi os for at køre ned til fjorden og spise vores medbragte madpakke. Det viste sig dog også rimelig hurtigt, at der var lidt koldt, så vi måtte hurtigt ind at købe lidt ekstra tøj til drengene. Men alle disse ting gik dog i og for sig smertefrit og lidt efter var vi igen at finde på Lindholm station og ventede på toget.

Kort tid efter kom det heldigvis kørende. Vi kom ombord og fandt nogle pladser og ventede på at toget kørte. Vi kunne godt se, at junior var noget bleg, men tænkte ikke videre over det. På vej mod Aalborg station gik husbonden og junior ud for at kigge lidt mens toget kørte, og så snart vi kørte ind på perronen endte junior med at kaste op ud over det hele - på toget og på faren! Den stakkels dreng :o( Han var super ked af det bagefter, men jeg tror egentlig, at faren var mere ked af det, for han blev nødt til at smide sin t-shirt og tilbringe resten af turen i bar mave!!! Victor blev installeret på en bænk i toget og vi fik tørret op efter os selv. Han endte med at sove indtil vi kom tilbage til Lindholm. Problemet var nemlig lidt, at det ikke bare lige var sådan at hoppe af toget og tage tilbage, og vi håbede måske også lidt, at han ville blive frisk igen.

Da vi var kørt fra Aalborg station og til Remisen holdt toget en længere pause, og siden vi ikke rigtigt kunne tage drengene med ud at kigge valgte vi at blive i toget. Jeg tænkte, at jeg lige kunne smutte ind i en anden vogn og tage lidt billeder, som - naturligvis - endte med, at toget kørte hen så man ikke kunne komme ud og derfor tilbragte jeg hele pausen alene i den vogn, men husbonden og drengene var i den anden! Selvfølgelig var det på den måde!

Turen fra Remisen og tilbage til Lindholm - med mig i den rigtige vogn - gik uden de store udskejelser og vel tilbage i Lindholm skyndte vi os at køre hjem igen fra hvad man uden tvivl kan klassificere som den værste togtur nogensinde!!!

Toget var dog super fint og mindede totalt om Hogwarts Express :o) Jeg tror nu nok, at vi ender med at prøve igen i år ... så skal vi bare huske skiftetøj til husbonden!

torsdag den 8. januar 2015

Kyllingelasagne uden tomat

For efterhånden lang tid siden fik jeg de fineste lasagneplader i værtindegave og siden har jeg tænkt, at de skulle bruges til et eller andet godt. Derfor eksperimenterede jeg inden jul med en alternativ lasagne. Nogle gange når man eksperimenterer i køkkenet går det ikke så godt, andre gange går det nogenlunde og nogle gange ender man med noget helt vildt lækkert, som straks bliver en del af ens repetoire ... Denne lasagne hører til den sidste kategori :o)

På billederne kan den måske nok se en smule tør ud, men det er nok mest fordi det var en rest jeg spiste dagen efter. Jeg lover dog, at den ikke er tør - den er virkelig, virkelig god!

Kyllingelasagne
4 pers.

400g hakket kyllingekød - eller filet du selv hakker
2 fed hvidløg
250g champignon
1 spsk olie
1 dl hvidvin
salt og friskkværnet peber
lasagneplader
3 spsk smør
3 spsk mel
1/2 liter mælk
250g revet ost - helst friskrevet
1-2 håndfulde rasp

muskatnød
salt og friskkværnet peber

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pil hvidløg og hak det fint. Rens champignons og skær dem i skiver. Brun det hakkede kyllingekød i en sauterpande i lidt olie - gerne så det får lidt stegeskorpe og så det ikke er alt for findelt. Når det er brunet tilsættes champignon og hvidløg, som sauteres med indtil de er møre. Tilsæt hvidvin og lad det koge næsten helt ind. Krydr med salt og friskkværnet peber. Stil til side.

Smelt smørret i en tykbundet gryde, tilsæt mel og pisk det godt sammen. Tilsæt gradvist mælken og sørg for at piske godt hver gang, så eventuelle klumper bliver pisket væk. Tilsæt muskatnød, skrue ned og lad saucen koge igennem et par minutter - men sørg for, at den ikke brænder på! Tilsæt 200g revet ost og lad det smelte. Smag derefter til med salt - hvis den skal have det - og peber.

Læg lasagnen sammen - køb, sauce og plader og slut med sauce. Drys de sidste 50g revet ost over sammen med et par små håndfulde rasp. Sæt lasagnen i ovnen og bag den i ca. 30 minutter. Tag den ud og lad den hvile inden den serveres - evt. sammen med en enkel lille salat.

Jeg ved, at jeg har nævnt det før, men det er altså en ualmindelig vellykket lasagne. Ret anderledes end almindelig lasagne, men så anderledes, at man ikke sidder og ærgrer sig over, at det ikke er en almindelig lasagne. Jeg tror også, at den ville være god hvis den fik lidt spinat, men da halvdelen skulle fryses, valgte jeg at lade være med at putte det i. Begge drengene var desuden også store fans - og ja, så er en ret altid en succes her i huset når det sker :o)



tirsdag den 6. januar 2015

72. kage: Fødselsdagskage med John Deere Traktor

Lige før jul lavede jeg denne enkle lille fødselsdagskage til Oliver, men pga. alt det med min mor kommer den først på bloggen nu. Jeg fik at vide af Olivers mor - Ditte - at det skulle være en kage med John Deere tema, og som jeg kan forstå, går folk der har en forkærlighed for John Deere traktorer meget op i, at det er lige netop John Deere traktorer. Så den fik alt hvad den kunne trække af John Deere, selvom jeg vist skal øve mig lidt mere i at modellere traktorer ;o)

Men i det store hele var jeg nu ganske tilfreds med den lille kage :o)

Kagen indeholdte:
Lyse lagkagebunde
Hindbærmousse
Lys chokolademousse med daimstykker
Smørcreme
Fondant

mandag den 5. januar 2015

Vinder af John Green Bøger!

Endelig fik jeg langt om længe trukket en vinder af John Green bøgerne. Beklager, at det blev senere end forventet, men nu er det i hvert fald gjort :o)

Stort tillykke til ...


Simone

Jeg har sendt hende en mail, men skulle jeg mod forventning (og ja - jeg har spottet, at det var et komma der står i kommentaren ;o) ikke høre fra hende trækker jeg en ny vinder om en uge ...

Tusind tak til alle jer der deltog - jeg ville ønske, at I alle kunne have vundet. Tak ligeledes til Politikens Forlag for at stille bøgerne til rådighed.

fredag den 2. januar 2015

Skovbær-mazarinkage med chokolade

Godt nytår allesammen og tak for alle de søde hilsner i forbindelse med mit forrige indlæg. Det har været en svær tid, men samtidig er der jo ingen tvivl om, at livet skal og må gå videre, så jeg forsøger!

Tilgæld har vi oveni sorgen også været så heldige at blive ramt af sygdom - alle 4! og har vist formået at smitte gud og hver mand ovenikøbet (sorry!) Vi er dog vist ved at være ovenpå igen nu, men jeg tør alligevel ikke helt tro på det, før det faktisk er en realitet :o)

Nytårsaften fortsatte efter snak med en del af gæsterne ufortrødent, som om vi slet ikke var syge. Det gik i og for sig fint, men vi har kæmpet med at komme ovenpå her dagene efter. Nytårsaften var påvirket af sygdom i form af gæster der måtte blive hjemme, og et vis sløvsind, men vi nåede da alt hvad vi skulle og havde i det store hele en hyggelig aften. Desserten blev først indtaget kl 01.30, men hvilken dessert!

Visse dele af desserten har været på bloggen før, men det hele kommer for nemhedens skyld alligevel samlet :o) En skøn ting ved denne dessert er, at den skal laves dagen før, så der er ingen forberedelse på dagen, hvor den skal serveres.
Skovbær-mazarinkage med chokolade
10-12 stykker

Mazarin-bund:
125g Skovbær-marcipan (eller almindelig marcipan)
125g sukker
125g stuetempereret smør
30g hvedemel
2 æg

Rør marcipan og sukker sammen i en rørmaskine med K-spaden, eller riv marcipanen på et rivejern og bland det derefter sammen med sukkeret. Tilsæt det stuetempererede smør og rør til en ensartet dej. Tilsæt mel og derefter æggene ét ad gangen. Rør godt mellem hver. Hæld dejen i en smurt springform (20 cm) og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader i 25-30 minutter eller indtil en kødnål kommer ren ud.

Tag den bagte for ud af ovnen og lad den køle helt af på en bagerist. Sæt bunden i en bagering med en plastikstrimmel rundt i kanten og lav derefter chokolademoussen.

Chokolademousse:
100g mørk chokolade
50g smør
2 æggehvider
100g flormelis
1 dl piskefløde
1 æggeblomme

Smelt chokoladen og smørret over vandbad og lad det køle af. Pisk æggehviderne stive med flormelis, der tilsættes lidt efter lidt. Pisk fløden til cremet skum. Put æggeblommen i en stor skål. Hav alle tingene klar nu! Rør den smeltede chokolade og smør sammen med æggeblommen. Vend derefter de piskede æggehvider og flødeskummet i massen og hæld det derefter ovenpå den afkølede mazarinbund, der som nævnt skal være i en bagering med en plastikstrimmel rundt i kanten. Sæt den på køl i et par timer indtil chokolademoussen har sat sig.

Skovbærmousse:
3,75dl fløde
90g sukker
225g skovbær
1½ tsk citronsaft
1½ tsk vanilje
4 blade husblas

Put delvist optøede bær, sukker og vanilje i en lille gryde og kog det op. Lad det simre ligeså stille i 5 minutter, mens husblassen bliver opblødt i koldt vand. Tag gryden af varmen, kram vandet ud af husblassen og put det ned til bærrene. Rør godt rundt, så du er sikker på, at husblassen er opløst. Blend hurtigt blanding med en stavblender og hæld det (evt. igennem en sigte) over i en metalskål og stil den på køl. Tag piskefløden ud af køleskabet 10 minutter før den skal piskes, så den på den måde er en anelse tempereret.

Lad det stå på køl indtil det er betydeligt afkølet, men inden det begynder at stivne. Når det er ved at være afkøles piskes fløden til skum, og de to ting vendes sammen. Vær ikke for voldsom, men sørg alligevel for, at det hele er godt blandet.

Hæld derefter skovbærmoussen ovenpå den stivnede chokolademousse i bageringen og stil kagen på køl indtil 15-30 minutter før servering, hvor den tages ud, så den kan blive en anelse tempereret.

Jeg havde i øvrigt ambitioner om at lave noget fancy chokoladepynt, men det var altså én af de ting der blev droppet pga. sygdom. Men eller kan man naturligvis pynte kagen, som man måtte have lyst til.


Det var en virkelig lækker kage - fyldt med smag og med en god balance mellem den søde chokolademousse og den friske skovbærmousse. Marcipanen der blev brugt er en "limited edition", men jeg tror nu også, at den ville smage dejligt med en almindelig marcipan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...