søndag den 15. maj 2011

Beuf Bearnaise

I går var en god dag - jeg var lidt træt efter det hyggelige besøg - men husbonden og jeg klarede alligvel en lille tur ned til byen... som så ovenikøbet endte med at inkludere en rigtig hyggelig frokost med en veninde, som pludselig skrev om jeg havde tid :o)

Men taget i betragtning af, at der i går var Melodi Grand Prix (tillykke med 5. pladsen, Danmark :o) skulle vi selvfølgelig have lidt lækkert til aftensmaden. Husbonden foreslog, at vi skulle prøve at lave hjemmelavet bearnaise, så det gjorde vi :o)

Retten bestod af en oksemørbrad-bøf, hjemmelavede kartoffelskiver, blandet frisk grønt og en lækker hjemmelavet bearnaise - MUMS

Vi lavede bearnaisen efter Brødrene Price's opskrift. Det var slet ikke spor svært, og det smagte vældig godt. Det eneste som egentlig gjorde det besværligt/tidskrævende var egentlig det at lave essensen - jeg overvejer om man kunne lave en stor portion essens og gemme og/eller fryse ned?!?

Bearnaise

4-6 personer
Ingredienser:

 • 250 g klaret smør
 • 3-4 æggeblommer
 • 3-4 spiseskefulde god eddike - sherryvineddike, hvidvinseddike eller gerne estragoneddike
 • 3-4 spiseskefulde hvidvin (kan erstattes med vand)
 • 1-2 skalotteløg – alt efter størrelse. Finthakket.
 • 1 bundt estragon eller 2 spsk. tørret. risk estragon er det bedste – tørret kan bruges
 • 1 lille håndfuld kørvel (kan udelades)
 • Lidt citronsaft
 • Salt + hvid peber
Fremgangsmåde:
Indledende manøvre: sæt smørret over i en lille gryde på laveste blus. Det skal bare smelte helt forsigtigt.

Imens laves bearnaiseessensen: brug stokken fra estragon og nogle af de mindre pæne blade til essensen. Hak resten fint og stil til side. Har du lidt kørvel, så hak også det og stil til side. Bruger du tørret estragon, så tag ca. en spiseskefuld og kom i gryden.

Eddike, hvidvin eller vand, en spsk finthakket skalotteløg, lidt salt og peber kommes ligeledes i gryden. Dette koges nu ned til under halvdelen. Du skal ende med et par spsk. essens. Er der ikke nok væske i gryden til at starte med, så brug evt. lidt mere vand eller hvidvin.

Si essensen ned i en ren gryde – ikke teflon - nu skal der nemlig piskes. Smag på essensen. Den skal være eddikesur og smage ret skarpt af løg og estragon.

Klar smørret: hæld forsigtigt smørret over i en anden gryde, f.eks. gennem et kaffefilter, så intet af det hvide bundfald kommer med. Smørret må ikke være varmere, end at du kan stikke en finger i det.

Nu har du:
En gryde med lidt essens på bunden.
Æggeblommer klar i en kop eller et bæger.
Smeltet, klaret smør i en anden gryde.
Hakket frisk estragon (eller tørret) og måske kørvel.

Her kan der holdes pause. Et godt tidspunkt at få tjek på sine bøffer og tilbehør, for når først man kører bearnaisen videre herfra, så er den ikke glad for at stå og vente alt for længe. Så det er nu bøfferne skal på grillen eller panden og pomfritterne være klar til at få den sidste tur i olien. Salaten skal laves, men ikke vendes i dressingen før til sidst.

Afsluttende manøvre: sæt gryden, du vil lave bearnaisen i, oveni en lidt større gryde med varmt vand og sæt det på blusset. Det er nemmere at styre temperaturen i et vandbad, så det ikke skiller. Men efter en 4-5 gange bliver man overmodig og begynder at lave den direkte på blusset. Arbejd i det tilfælde altid på lavt blus.

Fat nu piskeriset og pisk æggeblommerne ind i bearnaise-essensen. Bruger du kun tørret estragon, så giv det en spsk. på dette tidspunkt, så bladene kan nå at komme til live i saucen og give smag.
Pisk grundigt til det skummer og begynder at tykne lidt. Tag så smørret og pisk en spiseskefuld ind i æggene - stille og roligt, ligesom man lavede mayonnaise. Så en skefuld til. Pisk hele tiden. Nu to skefulde smør. Og efter kort tid kan man hælde smørret i en tynd, tynd stråle. Det begynder at creme smukt og få den rette lyd, når man støder riset i bunden af gryden.

Fortsæt indtil at saucen har en god konsistens. Pas på temperaturen. Vil du være sikker, så tag gryden op af vandet og helt af blusset ind i mellem. Smag til med yderligere salt, peber og måske lidt citronsaft. Balancen i smagen er det afgørende i bearnaise. Den skal have en del syre for at afbalancere fedmen. Nogle er mere vilde med eddike end andre og vil måske endda være glade for et par dråber ren eddike i saucen under tilsmagningen.

Bearnaise er ikke en sauce, der skal serveres meget varm, men det er heller ikke en stiv mayonnaise på stuetemperatur, som man oplever det visse steder. Den præcise tykkelse, der foretrækkes, er en smagssag. Bliver den for tyk, kan den justeres med en anelse vand. Saucen skal være lun og silkeblød ved servering.

6 kommentarer:

 1. Åhh, hvor ser det godt ud, Camilla :-)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 2. Du kan sagtens lave en bøtte essens og have stående i køleren, så kan man lave bearnaise i løbet af ingen tid når lysten melder sig. Måske lidt farligt ;o)

  SvarSlet
 3. Hej Camilla,

  Tak for sidst, og jeg kan se bearnaisen lykkedes:-) Thank God for Price brødrenes opskrifter!

  Karina

  SvarSlet
 4. Hej Birthe,

  det var skisme heller ikke så ringe! Jeg har allerede lyst til en lignende omgang igen :o)

  knus
  Camilla

  SvarSlet
 5. Hei williamturck,

  tak for det. Ja, det er måske nok lidt farligt, men bare lige sådan man havde til en enkelt gang eller 2 ville måske være meget rart :o)

  knus
  Camilla

  SvarSlet
 6. Hej Karina,

  selv tak - det var bare så hyggeligt. Ja, den lykkedes - de er nu gode de brødre :o)

  knus
  Camilla

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...