lørdag den 1. november 2014

Bolognese med hjemmelavet pasta

Inden husbonden lærte mig at kende spiste han næsten udelukkende pasta og kødsauce. Men det er jo heller ikke så ringe endda en ret. Normalt når vi får det er det bare en smid-sammen-og-spis ret, hvor der ikke er tænkt meget over sammensætning osv. For nyligt så jeg en sød ung dame lave en lækker omgang i fjernsynet - både med hjemmelavet pasta og det hele. Det var så lang tid siden, at vi sidst havde fået hjemmelavet pasta, at jeg blev helt lækkersulten. Så det måtte naturligvis prøves! Det var en rigtig lækker opskrift, så den kommer naturligvis her på bloggen også.


Pasta Bolognese med hjemmelavet pasta
ca. 4 personer
(opskrift oprindeligt herfra)

Sauce:
50g hakket, røget pancetta
1 fed hvidløg
1 rødløg
1 lille gulerod
1 stængel bladselleri
500g godt hakket oksekød
en sjat rødvin
70g koncentreret tomatpure
1 okse-boullionterning, eller fond
1 laurbærblad

friskrevet parmesanost

Pasta:
400g pastamel - Tipo "00"
4 store æg - helst økologiske
et nip salt
lidt ekstra pastamel til at drysse på bordet

Sauce:
Sæt en gryde over ved mellem varme. Tilsæt pancetta, når den er var, og steg det i 2-3 minutter ved svag varme, indtil det begynder at blive sprødt. Hak hvidløg, rødløg, gulerod og bladselleri meget fint - jeg plejer at smide det i en minihakker - og put det i gryden. Lad det småstege i ca. 10 minutter med låg på, indtil grøntsagerne er møre.

Tilsæt derefter oksekødet og brun det hele. Hæld en sjat rødvin i og lade det koget ind. Hæld 300 ml kogende vand og tomatpureen i gryde sammen med bouillonterning og laurbærbladet. Læg låg på og lade det stå og simre i 2-3 timer. Jo længere det står, jo mere intens bliver smagen, men sørg for at holde øje med, at det ikke koger tør.

Pasta:
Lav i mellemtiden din pasta. Hæld melet i en stor skål eller på et rent køkkenbord og lad en fordybning i midten. Slå æggene ud i midten, tilsæt et nip salt og bland derefter æggene ind i melet ved hjælp af en gaffel. Når det mere eller mindre er blevet til en dej skal det æltes rigtig godt igennem. Det kan gøres på en røremaskine, men bliver (måske?) bedst i hånden. Ælt godt indtil det er glat og blankt. Hvis det er for tørt kan du tilsætte en smule olivenolie (1 tsk) og hvis det er for vådt tilsættes lidt mere mel.

Vikl plastfilm omkring og lad det hvile i en halv time.

Tag dej på størrelse med en tennisbold, pak resten ind igen og ælt igennem. Kør igennem en pastamaskine på en tykkeste indstilling. Fold på den modsatte led, i tredjedele og gentag processen mindst 3 gange. Sørg for at have en firkantet form og kør nu pastaen igennem indtil du når den tyndeste indstilling, eller hvad du måtte foretrække.

Læg den lange plade pasta til tørre på et meldrysset køkkenbord i en halv times tid og fortsæt med at lave lange plader indtil du ikke her mere dej.

Når de har tørret i en halv times tid, køres de igennem maskinen på spaghetti eller båndspaghetti valsen. Løsn det godt og læg det igen på det meldryssede bord.

Du kan også skære pastaen i hånden ved at folde det i 3 og skære med en kniv.

Når saucen er ved at være færdig og smagt til med salt og friskkværnet peber, sættes en store bryde over med masser af vand og rigeligt salt. Jeg mindes en kok en gang sige, at pastavand skulle være ligeså salt som Middelhavet. Kog pastaen i ca. 2 minutter - afhængig af tykkelsen - indtil den er 'al dente'.

Bland drænet pasta og sauce sammen - dog ikke for meget sauce! - og juster evt. konsistensen med en skefuld af kogevandet fra pastaen. Det skal blandes sammen over varmen, og derefter serveres straks med rigelige mængder friskrevet parmesan ovenpå.

Næste gang kunne jeg nok godt finde på at tilsætte lidt friske champignon og lidt timian og/eller basilikum til saucen. Men ellers, er det altid virkelig godt! Det kan godt være, at det virker som et stort arbejde at lave frisk pasta, men det smager så også helt eminent :o)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...