tirsdag den 18. november 2014

Lemon Meringue Pie

Jeg elsker tærte, både som kage og som mad. En af de absolutte favoritter er en Lemon Meringue Pie - altså en citrontærte med marengs. Jeg har før lavet en, og den var super god, men her i weekenden prøvede jeg en anden, og den var vist næsten endnu bedre. Så derfor kommer der endnu en gang en citrontærte med marengs her på bloggen, men en helt anden udgave.

Jeg tog udgangspunkt i den opskrift som er i den dejlige bog "American Pie", men lavede den samtidig anderledes, så opskriften kommer her, som jeg lavede den. I bogen laver de nemlig en almindelig marengs, men jeg er næsten afhængig af italiensk marengs, så derfor blev det sådan én jeg lavede.

Jeg lavede en aflang tærte, som dog gjorde, at jeg havde lidt for meget fyld og for meget marengs. Det overskydende fyld puttede jeg i fryseren og den overskydende marengs blev brugt som tilbehør til is.


Lemon Meringue Pie
ca. 8 stykker

tærtedej:
165g hvedemel
2 tsk sukker
et nip salt
125g meget koldt smør
ca. 1/2 meget koldt vand

Mål 1/2 dl vand af og stil i køleskabet.

Skær smørret i små tern og stil dem tilbage i køleskabet, mens du finder de andre ting frem. Det skal være så koldt som muligt, det giver det bedste resultat. Hvis du har meget travlt, kan du evt. give smør og vand 15 minutter i fryseren.

Bland mel og sukker i en stor skål, og tilsæt derefter de kolde smørtern til blandingen. Brug en "pastry blender" hvis du har det, eller en gaffel eller fingerspidserne til at blande smør og mel sammen, indtil det bliveren krummet masse. Vær påpasselig med ikke at fordele smørret alt for fint - der må gerne være klumper på størrelse med ærter i dejen, det giver det bedste resultat.

Tilsæt halvdelen af det kolde vand i små stænk og brug en dejskraber til at samle dejen med. Tilsæt mere vand, lidt ad gangen, indtil dejen lige netop har samlet sig. Saml dejen helt færdg, men undgå at ælte for meget.

Form dejen til en rund, tyk disk. Pak ind i film og stil dem på køl i mindst en halv time.

Rul derefter dejen ud og læg den i tærteformen. Til denne tærte brugte jeg en aflang form, men mængden passer også til en ikke alt for stor rund form. Klip overskydende dej af, så du kun har et par centimeter ud over kantens for. Fold dem bagover og tryk et fint mønster i kanten. Prik bunden med en gaffel og stil atter på køl i en halv time.

Forvarm ovnen til 190 grader, tag formen ud af køleskabet. Læg et dobbelt lag sølvpapir over dejen og fyld op med bagebønner. Bag i ovnen i ca. 15 minutter, fjern bønner og sølvpapir og bag i 10 minutter til, indtil bunden er gylden. Stil til afkøling på en rist. Reducer varmen i ovnen til 150 grader

Jeg kan som nævnt bedst lidt italiensk marengs, så derfor har jeg lavet fyldet og færdiggørelsen af tærten på en lidt anderledes måde.

Citronfyld: 
3 æg + 5 æggeblommer (gem hviderne til marengs)
350g sukker
30g maizena
2,25 dl friskpresset citronsaft
50g smør, i små tern

Del de 5 æg, og stil hviderne til side. Bland de 5 blommer og de 3 hele æg sammen i en skål. Bland sukker og maizena i en gryde, tilsæt de sammenrørte æg og citronsaft og pisk det godt sammen. Sæt gryden over på mellem varme og lad det koge op, mens der konstant bliver pisket. Skru ned for temperaturen, når blandingen koger og pisk videre i et par minutter, indtil blandingen tykner. Tag gryden af varmen og pisk smøret i.

Hæld blandingen i den forbagte og afkølede tærtedej. Stil tærten i ovnen og lad den bage i 10-15 minutter. Fyldet er jo allerede tilberedt, men bagningen får det til at stivne lidt mere. Det må ikke få farve på toppen! Tag tærten ud og stil på en rist. Tilbered marengsen, mens tærten er i ovnen.

Marengs:
60 ml vand
265 ml sukker
5 æggehvider

Bring vand og sukker i kog. Efter 5 minutters kogning startes piskning af æggehviderne. Efter 2 minutters piskning er hviderne stive og sukkersiruppen har dermed kogt i alt 7 minutter. Det er meget vigtigt at sukkersirup og de piskede æggehvider er færdige samtidig.

Under piskning ved høj hastighed tilsættes sukkersiruppen langsomt til de piskede æggehvider. Det er bedst at tilsætte siruppen, så den løber ned langs skålen. Der piskes ved høj hastighed til skålen føles kold (det tager mindst 10 minutter).

Fyld marengs ovenpå citronfyldet, det må gerne være et tyk lag. Sørg for, at der er lidt tekstur på toppen af marengsen, så der er lidt at give farve. Fordi marengsen allerede er tilberedt pga. sukkersiruppen, skal marengsen nu blot have lidt farve. Det kan enten gøres med en lille brænder eller under grillen i ovnen, hvor du dog skal være meget opmærksom på, at den ikke får for meget! Jeg var løbet tør for gas i min brænder, så jeg måtte bruge ovnen og som man kan se, var det lige ved at gå galt.

Server straks tærten og nyd det meget søde og meget syrlige i en skøn forening :o)

4 kommentarer:

 1. Lækkert! Jeg er også helt vild med citrontærte, men har kun prøvet den kold. Kan denne her også serveres kold?
  Tak for de mange gode tips, du kommer med i opskriften. De skal helt sikkert afprøves.

  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Den var SÅ god! Jeg kan klart anbefale den. Jamen, tærten var kold da den blev serveret, for den var kun inde i ovnen i et par minutter. Hvis du har en lille brænder tager det jo endda endnu kortere tid, så der vil den også være kold.

   Slet
 2. Den ser bare så lækker ud. Den står allerede min "ønskebageliste" :-)

  Jeg er på jagt efter en god aflang tærteform - hvilken bruger du?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den var bare helt fantastisk!

   Den jeg har er af mærket Fat Daddio's. Jeg fik den i gave af en veninde, men jeg tror man kan finde den flere steder. Den er super god!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...