torsdag den 12. december 2013

Mormor-mad: Citronfromage

I fredags var der bedsteforældre-dag i dagplejen. Dvs. 3 dagplejere var gået sammen og holdt bedsteforældre-dag i legestuen. Junior var så privilegeret, at både mormor og morfar og farmor og farfar dukkede op :o)

Vi havde bagefter inviteret på hjemmelavet sushi. Det har vi fået et par gange, hvor farmor og farfar har været på besøg, da farmor som før nævnt ikke spiser kød. Mine forældre, som er ret traditionelle i deres madsmag, har til gengæld ikke prøvet min hjemmelavede før. Jeg var spændt på hvad de syntes om det, for den eneste gang de vist ellers har fået sushi var fra et supermarked, og så er mit altså NOGET bedre, hvis jeg selv skal sige det ;o) De spiste heldigvis allesammen med velbehag, og vi fik spist 83 stykker i alt!

Jeg har i et stykke tid haft en enorm lyst til citronfromage, og i fredags virkede til at være den perfekte anledning. Da vi spiste sushien nævnte jeg, at der også var dessert, men den var noget mere traditionel, og så gættede min mor skisme på citronfromage! :o)

Det er meget lang tid siden jeg sidst har lavet citronfromage - måske ikke siden folkeskolen, men den var gudeskøn og så luftig som aldrig før! I love it! Opskriften fandt jeg i Årets Gang i Bedstemors Køkken, men jeg ændrede lidt i fremgangsmåden, så opskriften kommer lige her.

Citronfromage - 4-6 pers.


6 blade husblas
6 pasteuriserede æggeblommer
6 pasteuriserede æggehvider
100g sukker
saft af 2 citroner og revet skal af ½

flødeskum til pynt

Læg husblassen i blød i koldt vand i 5-10 minutter. Pisk æggeblommerne med sukker i en stor skål, til de er lyse og luftige, og tilsæt til sidst citronskal. Tag husblassen op af vandet, kram det lidt og put det i en lille kasserolle sammen med citronsaften. Varm det op indtil husblassen kun lige er smeltet. Start røremaskinen, eller håndmikseren igen med æggeblomme-sukker blandingen, og hæld langsomt den smeltede husblas i blandingen i en tynd stråle. Rør indtil det begynder at tykne.

Pisk meget hurtigt æggehviderne helt luftige, og vend dem derefter i fromagen af 3 omgange. Den første omgang må gerne vendes lidt voldsomt i, men gør det generelt så forsigtigt som muligt. Hæld fromagen i en skål og sæt den på køl i et par timer, inden den pyntes med flødeskum og serveres - evt. med et glas portvin til :o)

Det er vigtigt, at citron-husblas-blandingen ikke bliver varm, for så kommer der trævler i fromagen. Det er også vigtigt, at æggehviderne bliver vendt i inden fromagen begynder at stivne, så hvis man er mere tryg ved det, kan man også piske æggehviderne inden husblassen bliver rør i blommerne. Dog skal æggehviderne ikke stå for længe, for så begynder de at falde sammen og væske en smule.

Men det er ellers ikke så svært at lave denne fromage, og den er SÅ god! Luftig, lækker og citronet (omend en smule bleg) :o)

8 kommentarer:

 1. Hov!? Hvorfor var jeg ikke inviteret? :-D
  Mmm... citronfromage - en af de dejligste klassikere!

  SvarSlet
  Svar
  1. Sorry - jeg må huske at smide indbydelsen i posten lidt tidligere næste gang ;o)

   Citronfromage er SÅ godt! Mums!

   Slet
 2. Uhmmmmm! Citron fromage :D det er Mandens aller yndlings dessert, så det laver jeg jævnligt...

  Hvor er du dælens overskudsagtig med hjemmelavet sushi og citronfromage...

  - Maj :D

  PS har du modtaget mine mails? Og undskyld det tog så laaaaang tid...

  SvarSlet
  Svar
  1. Citronfromage er også bare en af de allerbedste desserter! Jeg følte mig ellers ikke så overskudsagtig, men det er nu ikke så ringe, hvis det lyder sådan ;o)

   Ja, jeg har modtaget dine mails ;o)

   Slet
 3. Det er bare det bedsteste bedste! YUM :D

  Anne

  SvarSlet
 4. Nøj en klassiker, får helt lyst til en portion :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. En rigtig klassiker - og en af de allerbedste :o)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...