For et års tid siden lavede jeg en how-to på kager som gæsteindlæg på en blog. Jeg har hele tiden haft intentioner om at have den på min egen blog også, så den kommer her.
Der er i øvrigt en god grund til, at der kommer "gammelt" materiale og ikke nyt - vores kamera er nemlig stået HELT af! Jeg føler mig helt nøgen uden mit elskede kamera, men det ser desværre ikke ud til, at det umiddelbart kan fikses. Derfor er vi nok nødsaget til at købe et nyt...
Anyway, har du nogle gange kigget på ekstravagante og fine fondant kager og tænkt at det nok var meget kompliceret at lave? Heldigvis er det ikke så kompliceret og det er forholdsvis nemt at lave en selv. Det bliver naturligvis lettere, jo flere du laver, men jeg kan kun anbefale, at man giver det en chance :o)
Proceduren, som er beskrevet her er til en kage i 2 etager, men princippet er naturligvis mere eller mindre det samme, hvis du blot har en etage :o)
Til denne guide har jeg ikke inkluderet opskrifter til kagebunde, fyld og frosting, da de jo mest af alt er smag og behag. Så man kan lave kagen lige nøjagtigt, som man gerne vil. Jeg har dog et tilføjelser vedr. opskrifter. Jeg foretrækker at lave lyse bunde smagt til med rigeligt vanilje, eller evt. en variant af samme tilsat lidt ægte kakao. Som regel bager jeg disse bunde.
Som fyld foretrækker jeg at lave en chokolademousse og en bærmousse. Til denne kage var det en chokolademousse med mælkechokolade og en jordbærmousse. Min favorit smørcreme/frosting er Italiensk marengs smørcreme eller IMBC, som ikke kun smager dejligt, men som også er god at arbejde med. Til gengæld kræver den lidt arbejde at lave, så lav endelig din egen favorit. Der er kun én ting, som man skal være opmærksom på mht. smørcremen, det er at den bliver hård, når den kommer på køl. Derfor skal den næsten helt sikkert indeholde smør.
Denne kage består af en 18 cm kager og en 24 cm kage.
Hvad skal du bruge?
3 stk. 18 cm lagkage bunde og 3 stk. 24 cm lagkagebunde
2 slags mousse, hver lags lavet af en portion med ca. ½ liter fløde
1 portion smørcreme - eller i dette tilfælde ½ portion IMBC lavet af 5 æggehvider
ca. 700g fondant eller sugarpaste
1 drejeskrive
1 udglatter
2 justerbare kageringe - eller ringe fra springforme i den korrekte størrelse. (Du kan godt undevære kageringene, men det gør det MEGET lettere at få et pænt resultat)
2 plaststrimler beregnet til kontakt med madvarer
2 (engangs-)sprøjteposer
1 lille stjernetylle til æggehvideglasur
1 pasteuriseret æggehvide
ca. 300g flormelis
pastafarve i yndlingsfarverne
En engangsvaskeklud med maizena indeni, for at undgå at fondanten sidder fast i bordet
1 lille "knækket" paletkniv
1 silikonemåtte
1 bagerulle - ikke træ!
1 lille kniv eller en pizzaskærer
2 sugerør
1 serveringsfad
1 stk. 18 cm kageplade - eller klip en cirkel ud fra en plastik dækkeserviet
pynt efter smag
Start med 3 lagkagebunde - mine er en stor kage, der er blevet delt i 3
Placer en bund i den justerbare kagering, som er foret med plastikstrimlen på indersiden. Når du laver den nederste etage skal kageringen placeret på serveringsfadet. Når du laver den øverste etage, placer da kagepladen (af pap eller et stykke udskåret dækkeserviet) ovenpå et skærebræt, så du har lidt plads udenom kagen. Jeg plejer at sætte et stykke malertape eller lignende på min kagering, så jeg er sikker på, at den ikke går nogle steder. Sæt den oven på drejeskriven for lettere at kunne fylde kagen.
Put lidt smørcreme i en (engangs-)sprøjtepose og klip spidsen af, så hullet er ca. 1½-2cm.
Sprøjt en tynd stribe ovenpå bunden, op ad siden på kageringen hele vejen rundt. Dette bevirker, at fyldet bliver forseglet inden i kagen og giver mere lige sider til den færdige kage.
Fordel den første slags fyld i kagen og sørg for at den er forholdsvis lige. Det skal passe med ca. 1½-2cm fyld, så det flugter med toppen af den smalle stribe smørcreme.
Put nummer 2 lagkagebund ovenpå, kør igen en stribe smørcreme rundt på kanten, fyld med det andet slags fyld og læg den sidste bund på toppen. Det er en god idé at bruge den nederste bund fra kagen til den øverste i den samlede kage, det giver en pænere kant. Gentag proceduren med den anden etage.
Put kagen i køleskabet i 4-6 timer, således at fyld og smørcreme sætter sig. Jeg plejer nærmest at støbe fyldet i kagen, altså det er ret blødt når jeg fylder kagen.
Man kan også lade kagen stå natten over, men jeg foretrækker at lave mine kage på så kort tid som muligt, og giver dem derfor sjælden længere end nødvendigt på køl. Hvis du er tvunget til at lave kagen over 2 dage, er dette dog et fint sted at dele kagen op. Hvis man laver tricket med at putte en smule smørcreme rundt i kanten behøver kager ikke at så helt så længe inden næste skridt, da smørcremen stivner hurtigere end moussen, og derfor holder sammen på kagen alligevel.
Tag kagen ud af køleskabet, fjern bageringen og plaststrimlen, og din kage vil se sådan her ud.
Det næste skridt er at smøre hele kagen op med smørcreme. Det giver en pænere kage at smøre den op, og et eller andet sted bestemmer man helt selv, hvor tykt eller tyndt et lag smørcreme der skal på kagen. Mit yndlingsredskab til denne proces er en knækket paletkniv, og som man kan se på billedet nedenfor, så er den kun en anelse større end en spiseske.
For det bedste resultat, er det en god idé at smøre kagen op med smørcreme 2 gange. Den første gang forsegler kagen og holder på fyld og krummer, og anden gang for at gøre kagen så lige som muligt. I dette tilfælde kunne kanten klart have været pænere, men det gik alligevel ;o) Jeg gav den vist også lige en ekstra tur efter at billedet var taget. Igen - brug gerne en drejeskrive. Stil kagen på køl igen.
Farv din fondant i den farve du ønsker, eller lad den være hvid, hvis kan skal være det :o) Man skal kun bruge en lille smule pastafarve, så brug evt. en tandstikker, som du dypper i farven og derefter smører af på fondanten. Ælt fondanten indtil der ikke er flere striber. Drys maizena ud på silikonemåtten, rul fondanten ud og flyt den over på den afkølede kage. Arbejd fra toppen og ned af siden, og forsøg at undgå folder. Hvis der begynder at komme en fold, forsøg da at trække fondanten væk fra kagen og glat igen ned fra toppen. Det kan være svært at undgå små folder, men forsøg at få så lidt som muligt og så langt nede på kagen som muligt. Men jo flere kage du laver, jo bedre bliver din teknik forhåbentlig :o)
Brug en udglatter til at glatte kagen ud på top og side. Det gør en stor forskel i udseendet af kage, men har du ikke en udglatter, kan du også bruge hænderne og arbejde med kagen.
Når kagen er glattet skæres overskydende fondant af i kanten, enten med en lille kniv eller en pizzaskærer. Gentag med den anden kage, så du nu har 2 kager der er dækket med fondant. Stil dem på køl i en times tid, så de igen bliver helt faste.
Næste trin er at sætte kagerne ovenpå hinanden. Det lyder måske kompliceret eller nervepirrende, men det er faktisk meget simpelt. Det eneste du skal bruge er et par sugerør eller plastikstave beregnet til mad. Tryk sugerøret ned i den underste etage og klip toppen af i højde med kagen. Til en kage på denne størrelse sætter jeg gerne 4 stykker sugerør i, som alle skal være så langt inde på den store kage, at de ikke er synlige, når den lille kommer ovenpå.
Flyt den lille kage over på den store, og din kage vil se således ud.
Lav en forholdsvis stiv æggehvideglasur af pasteuriseret æggehvide og flormelis. Put en lille smule i en sprøjtepose med en lille, fin stjernetyl og lave en en pæn afslutning i bunden af begge kager. Hvis du ikke har prøvet denne teknik før, så prøv evt. på et skærebræt først eller kig på internettet efter en instruktionsvideo, som fx. denne. <- :o="" den="" effektiv="" hurtig="" ikke="" lille="" men="" og="" p="" smukkeste="" video="">
->
Efter dette trin er din kage mere eller mindre færdig. Det eneste du mangler nu er at pynte den. Denne kage er pyntet meget enkelt med blot en modelleret ugle og lidt forskellig udstukket pynt.
Hvis du har mod på at pynte med flotte roser, kan du se her, hvordan jeg laver dem.
Håber, at det hele var forståeligt, men sig endelig til, hvis der er nogle ting der kræver mere forklaring :o)
Flot kage du har lavet:) har ikke de store erfaringer med at lave fondant kage men de 2 gange jeg prøvede gik rigtig godt .
SvarSletTak :o) Nej, det er faktisk ikke så svært igen - jeg tror blot, at man skal kaste sig ud i det, for tanken om det er nok værre end realiteten :o)
SletSuper fint how-to indlæg :D Jeg har fået en del forespørgsler på at lave en how-to i forbindelse med min burgerkage, så måske jeg skulle kaste mig ud i sådan en sag igen... hmm... eller noget helt andet! :D
SvarSletTak :o) Du skal da KLART lave en how-to på din burgerkage!!! Jeg ville elske at se den :o)
SletSuper fin lagkage :) Jeg skal selv i gang med at lave en dåbskage til min lille pige. Har derfor lige et spørgsmål vedrørende mængden: Hvor mange personer er der ca. til med denne kage?
SvarSletTak :-) beklager der denne svar! Jeg vil skyde på, at der var til omkring 35-40 personer i kagen. Prøv min kageberegner her på siden til at indikere størrelsen
SletHej. Jeg har et spørgsmål :) Hvilken funktion har de 4 sugerød hvis de bliver klippet af i højde med den nederste kage? Troede de skulle 'gå op i' den øverste kage, så den blev holdt på plads? Mvh Maria
SvarSletHej,
Sletnår du laver den øverste etage af kagen skal du lave den på en kageplade, som fungerer som bund for den øverste etage. Dvs. du skal kun skære en etage ad gangen når du spiser kagen. Sugerørene er for at stabilisere den øverste etage, når du samler den og skærer den, så den ikke klemmer den nederste etage.
Hvis du lave 3 etager ovenpå hinanden kan det godt være en fordel at have et hul i midten af den miderste kages plade, så du kan få et sugerør til at gå imellem de 2 etager. Men ved to etager burde det ikke være nødvendigt, og her burde de være nok bare at sætte dem ovenpå hinanden.
Hej. Først og fremmest tak for en virkelig god guide! Jeg har lige et par muligvis dumme spørgsmål :) Er det helt almindelige plastic sugerør du bruger? Og hvad gør du af smørcremen imens kagen sætter sig? Jeg tænker, hvis kanten af smørcremen sætter sig og bliver hård i køleskabet, så gør resten vel også og bliver umulig så derefter at bruge til opsmøringen? :)
SvarSletMvh. Monica
Hej Monica,
Slettak for de fine ord, og beklager det sene svar.
Ja, det er almindelige sugerør jeg bruger - evt. nogle smoothie sugerør (altså nogle lidt tykkere).
Jeg lægger låg på skålen med smørcreme og lader den stå på køkkenbordet (eller et køligt sted, som ikke er køleskabet). Hvis du er usikker på det, så sæt den i køleskabet, men tag den ud igen mindst et par timer før og sørg for at røre den godt igennem bagefter. Så kan du sagtens få den til at blive medgørelig igen