mandag den 24. oktober 2011

Osso Buco

Vi har i de forgangne par måneder haft håndværkere on-and-off for at ordne vores bryggers (som heldigvis var på forsikringens regning). Det viste sig, at der var noget galt med et kloakrør, som gjorde at vandstanden steg, og det ødelagde gulvet i bryggerset. Det viste sig nemlig at under plastikgulvet var der spånplade og kork, så noget som virkelig kunne suge fugt, og som var blevet helt muggent. Det var så slemt, at husbonden troede at han var ved at udvikle astma el. lign., da han ikke kunne holde ud at være i kontoret, som ligger lige ved siden af.

Anyway, i sidste uge blev de færdige med at ligge det fineste nye klinkegulv, og så blev vi enige om, at når nu rummet alligevel var tomt, så kunne det godt trænge til en omgang maling. Derfor har jeg været ved at male i denne weekend, mens husbonden har hjulpet med klargøring og ellers tilbragt tid med junior.

Det betød også, at for en gang skyld var det husbonden som lavede aftensmad i går. Jeg blev inspireret af Føtex' "Lad det simre" tema, så vi fik simpelthen Osso Buco, noget som altid gerne har ville smage/lave, men ikke fået gjort før.

Den kære husbond valgte at tage lidt billeder af ingredienserne, selvom jeg sagde til ham, at det måtte ikke blive en vane ;o) og når de nu er taget må jeg hellere vise det frem, for det er nogle ganske appetitlige billeder.

Først ingredienser til gremolata:

Dernæst ingredienserne til selv osso buco'en:

Opskriften tror jeg egentlig er meget ens de fleste steder, men husbonden valgte at tage udgangspunkt i den fra "God mad let at lave", men jeg skriver den som han lavede den.

Ossobuco
1 1/4 - 1 1/2 kg okseskank i ca. 4 cm tykke skiver
2 spsk mel
salt, friskkværnet peber
2-3 fed hvidløg
2 gulerødder
4 stængler bladselleri
1 bakke bella gombo svampe
1-2 spsk olivenolie
1 ds. grofthakkede tomater
1 laurbærblad
3 kviste timian
ca. 1 1/2 dl vand

Gremolata
3 spsk hakket persille
2 fed hvidløg
2 tsk reven citronskal

Kartoffelmos
4 bagekartofler
ca. 1 dl sødmælk

Vend kødskiverne i krydret mel.
Hak løg og hvidløg. Skræl gulerødder, rens champignon og skær begge dele og selleri i tern.
Opvarm olien i en stor, bredbundet stegegryde. Brun kødet ved kraftig varme på begge sider.
Tag det op.
Svits løg og hvidløg, til løgene er gyldne. Tilsæt resten af grøntsagerne og svits dem et øjeblik.
Læg kødet tilbage i gryden.
Tilsæt vand, tomater, laurbær og timian.
Løg låg på gryden og lad retten simre til kødet er meget mørt, gerne 3 timer. Det skal falde fra benene. Sæt evt. gryde med låg på i ovnen, hvis den kan tåle det.

Hak ingredienserne til gremolata fint - brug evt. en lille blender/stavblender.

Til kartoffelmos skrælles kartoflerne og skæres i små tern. Kog dem meget møre i en gryde UDEN salt. Når de er kogte, lad dem dampe godt af, og pisk dem så med mælken og smag til med salt.Jeg havde overvejet en rigtig risotto til, som jo vist er det klassiske tilbehør, men da vi fik risotto forleden, ja så blev det til en omgang kartoffelmos i stedet.

Det smagte helt fantastisk og var supermørt. Dog skulle det nok have haft lidt mere salt tidligere i processen end det fik. Desuden må vi hellere sørge for at have et par dl. tør hvidvin vi kan smide i næste gang... for der bliver helt sikkert en næste gang, især hvis husbonden igen går i køkkenet :o)

5 kommentarer:

 1. Ham kan du da godt sætte til at blogge noget oftere - og tage billeder - det gør han da godt :-)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 2. Uhmm..... Kartoffelmos! Det er altså totalt meget en overset spise ;) Glæder mig også vildt meget til Kæresten skal hente en kvart ko til november - så blir der i den grad dømt ossobuco :)

  SvarSlet
 3. Hvor ser det dejligt ud...
  Men vi vil se billeder af dit nye bryggers :-)
  Irene

  SvarSlet
 4. Yum det ser lækkert ud! Min mor har snakket om Osso Buco helt vildt længe, så tror jeg skal stjæle din/husbondens opskrift en af dagene jeg er herhjemme :-)
  Glæder mig til at se dig, junior og det nye bryggers på torsdag :-)

  SvarSlet
 5. Birthe - det tror jeg han bliver glad for at høre :o) Han synes det er sjovt at tage fine billeder :o)

  Anna - Kartoffelmos er MUMS! Uh, en kvart ko - det lyder lækkert, bare det var mig :o)

  Irene - tak, der skal nok komme billeder, men nu skal jeg lige have tingene derud igen :o)

  Helle - Det var også vældig godt, så stjæl du bare - dog ville jeg huske hvidvinen, og måske erstatte vand med bouillon :o) Glæder mig også til vi ses

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...