lørdag den 20. oktober 2012

Citrontærte med marengs

Jeg beklager den lange blogpause, men vi har for alvor været ramt af sygdom herhjemme - først junior og så mig, husbonden er heldigvis sluppet indtil videre, men pyh - det har været hårdt! I går var farmor og farfar forbi for at kigge lidt efter junior, så han var godt glad og tilfreds.

Anyway, jeg er jo allerede håbløst bagud med at blogge om min "Afternoon tea", så jeg må hellere komme igang. Første opskrift er den lækre Lemon meringue pie, eller citron marengs tærte. Jeg lavede min tærte med italiensk marengs på toppen, og derfor er det også den der er i den efterfølgende opskrift. Man kan også bruge en almindelig marengs, hvis man fx. ikke ligger inde med en røremaskine, da det nok er for træls med en håndmixer.


Citrontærte med marengs (Hummingbird Bakery)
10-12 stykker

Tærtebund:
250g hvedemel
100g koldt smør i tern.

Citronfyld:
8 æggeblommer
2 dåser kondenseret mælk (á ca. 400g)
friskpresset saft og revet skal af 8 usprøjtede citroner

Italiensk marengsfyld:
400g sukker
7 æggehvider
1/4 tsk vaniljeekstrakt eller korn af ½ vaniljestang

Tærtebund:
Kom mel og smør i en foodprocessor og kør indtil det er blandet og "sandet". Tilsæt 1 spsk vand, og bland det godt. Tilsæt nendu en spsk vand, og rør, til dejen er jævn og glat. Tilsæt endnu en spsk vand, hvis dejen stadig er en anelse tør, men sørg for ikke at komme for meget meget vand i - det er sikrere at forsøge at samle ingredienserne ved at køre for høj hastighed.

Pak dejen i husholdningsfilm, og lad den hvile 1 time.

Forvarm ovnen til 170 grader.

Drys lidt med på køkkenbordet, og udrul dejen med en kagerulle. Beklæd en smurt tærteform, på 20-25 cm i diameter, med dejen, og skær kanterne til med en skarp kniv. Læg et ark bagepapir over dejen, og hæld blindbønner eller ris i.

Bag tærtebunden i den forvarmede oven ca. 10 minutter. Fjern bagepapiret og blindbønnerne, og bag yderlige 10-15 minutteer. Den skal stadig være lys og letter ubagt i midten.

Skru ovnen ned til 150 grader.

Citronfyld:
Kom æggeblommer, kondenseret mælk samt citronsaft og -skal i en glasskål, og pisk forsigtigt med et piskeris, til alle ingredienser er godt arbejdet sammen, Blandingen tykner naturligt.

Hæld cremen i den delvis blindbagte tærtebund, og bag den i den forvarmede ovn i 20-30 minutter. Fyldet skal være fast at røre ved, men stadig en anelse blødt i midten (ikke skælvende!). Lad tærten køle helt af, dæk til, og sæt på køl mindst 1 time eller gerne natten over.

Italiensk marengs:

Forvarm ovnen til 150 grader.

Kom sukkeret i en kasserolle, og dæk det lige med vand. Bring det i kog og lad det koge 5 minutter.

Pisk derefter æggehviderne lyse og skummende i en røremaskine med pisker. Når det har pisket i 2 minutter, og sukkeret dermed kogt i 7 minutter skrues røremaskinen op på middelhøj hastighed. Hæld langsomt sukkersiruppen ned i æggehviderne. Skru op til maz hastighed, når al siruppen er indarbejdet, og pisk 10-15 minutter eller til marengsen er blevet 3 gange så stor og meget hvid og luftigt. Skru ned til middel hastighed, og fortsæt med at piske yderligere et par minutter, til marengsen er helt kølet af.

Top marengsen oven på den kolde tærte, og sørg for, at fyldet bliver helt dækket. Dan toppe og hvirvler oven på marengsen med bagsiden af en spiseske.

Bag tærten i den forvarmede ovn ca. 20 minutter eller til marengsen er gyldenbrun og sprød at røre ved. Lad den køle helt af før servering.


Jeg bagte dog desværre nok bunden en smule for kort tid, for jeg synes i hvert fald at den havde fået lidt for lidt tid, så næste gang får den lidt ekstra! Marengsen skal være meget høj oven på tærten, men jeg havde faktisk en smule for meget, men så længe som det tager at lave den, er det skisme for træls, hvis der mangler - så hellere lidt for meget. Men jeg er helt vild med den meget søde og meget syrlige tærte - det er bare mums!

10 kommentarer:

 1. Den ser fantastisk ud :-)

  KH
  Birthe

  SvarSlet
 2. Har haft tid på tærten i et stykke tid, men har ikke fået taget mig sammen til at bage den, det kunne være det snart skulle være... Lækker ser den i hvert fald ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :o) Jeg vil bestemt anbefale tærten, den er virkelig lækker :o)

   Slet
 3. Den ser rigtig fint ud. Jeg elsker tanken om afternoon tea.
  Jeg har også citrontærten på en liste over kager jeg engang gerne vil prøve at bage... sammen med omkring 50 andre :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :o) Afternoon tea er et skønt koncept! Hihi, jeg kender godt, det med at have maaaaange kommende kager :o)

   Slet
 4. Den ser altså rigtig lækker ud. Kan rigtig godt lide citron i kager så er sikker på at denne er et hit. Jeg tilføjer den lige til listen over ting som bare må afprøves :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Den smager SÅ godt! Den kombination af meget syrligt og meget sødt er bare SÅ skøn... uhm :o)

   Slet
 5. Den er rigtig god, men når jeg laver den, så efter noget tid begynder marengsen ligesom at væske, så kagen sejler rundt i sådan noget sirup agtigt noget :-) Hvad kan jeg gøre for at undgå det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, det ved jeg skisme godt nok ikke :o( Jeg har grublet og grublet, men kan ikke rigtigt komme på et forslag - sorry :o(

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...