tirsdag den 23. april 2013

Mormor-mad: Blomkålsgratin

I sidste uge købte jeg et blomkålshoved, som jeg ikke fik brugt, og for at undgå for meget madspild, måtte jeg finde en opskrift, hvor der indgik en masse blomkål :o) Det blev til en blomkålsgratin - med en smule broccoli i. Jeg er helt pjattet med gratin, men har vist egentlig aldrig prøvet at lave det før, så jeg valgte en meget klassisk udgave. I mange udgaver putter man kød i gratinen, men fordi vores rest af skinke fra fryseren var ret stor valgte jeg at servere den ved siden af. Desuden fik husbonden og junior også pasta ved siden af. Denne opdeling viste sig at være ret heldig, for junior var bestemt ikke fan af gratinen, men spiste glæde pasta og skinke :o) Vi andre var til gengæld ret begejstrede

Blomkålsgratin (Frøken Jensen)
4 pers. 

1 blomkålshoved
evt. 5-6 broccolibukketer, alt efter størrelsen på blomkålen
50g smør
75g mel
3dl blomkålsvand
2 1/2 dl sødmælk
4 æg
salt og peber
rasp
lidt ekstra smør til at smøre formen med

Forvarm ovnen til 175 grader.

Del blomkålen i buketter og kog dem og broccolien i letsaltet vand i 5 minutter. Hæld vandet fra og stil til side, og lad kålen dryppe af i et dørslag.

Smelt smørret i gryden og rør det sammen med melet. Spæd op med blomkålsvand og mælk lidt efter lidt. Det skal være meget tykt! Kog blandingen igennem i et par minutter, mens der røres. Del æggene, blommer og hvider for sig. Tag gryden af varmen og rør æggeblommerne i en efter en.

Smør en ovnfast form godt med smør og drys derefter med raps. Pisk æggehviderne helt stive og vend halvdelen i blandingen sammen med blomkål og broccoli. Krydr med salt og peber og vend forsigtig resten af æggehviderne i.

Hæld blandingen i den smurte form og drys med lidt rasp. Bag gratinen nederst i ovnen i ca. 1 time og server straks.

Vi fik som nævnt skinke til, men den kunne ligeså godt have været skåret i små tern og puttet i gratinen. Det samme med lidt kogt pasta eller næsten hvilken som helt kogt grøntsag. Det er også en god vegetarret, hvis man naturligvis undlader skinken ;o) Mums, det bliver ikke sidste gang vi får gratin herhjemme :o)


10 kommentarer:

 1. Blomkålsgratin er også en undervurderet ret, for det smager bare så godt! :) Jeg plejer dog at lave den når jeg har god tid, for jeg synes alligevel at der er lidt arbejde med at lave den. Men jeg tror da snart at den igen skal på menukortet herhjemme. :)Og din version ser bare så fin ud i den hjerteform!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, meget undervurderet :o) Det tog egentlig også lidt tid at lave den, og det skulle times helt rigtigt! Det betød også, at jeg skulle forsøge at lave dem samtidig med, at jeg skulle holde øje med den bette - og det er bestemt ikke noget let job ;o)

   Slet
 2. Uhmmm... ELSKER blomkålsgratin! Det er så cremet og svampet og smelter på tungen, når man laver den ordentligt ;)
  Din ser bare SÅ fin ud i det der smukke smukke fad fra Le Creuset og er helt sikkert på at den har smagt formidabelt! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså jeg drømmer stadig om den jeg så på din blog med masser af ost og pasta ;o) Men ja, det er en skøn ret! Det er faktisk desværre ikke så tit, at jeg bruger mit fad, men det passede perfekt hertil :o)

   Slet
 3. Uhh, blomkålsgratin - det minder mig om min mor. Det må jeg vist hellere snart lave :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg bestemt, at du burde, for det smager altså virkelig skønt! :o)

   Slet
 4. Yum! Jeg elsker blomkålsgratin - faktisk elsker jeg vist bare alt bessemad :p Det ser godt ud.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, det kender jeg godt - jeg elsker også næsten alt "gammeldags" eller traditionelt mad :o) Den smagte også skønt!

   Slet
 5. Nøj det er lang tid siden jeg har fået blomkålsgratin, hold nu op det ser godt ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Blomkålsgratin er bare tosse godt! Mums, jeg tror faktisk også snart, at det skal på menuen herhjemme, selvom det vist ikke rigtigt er sommermad ;o)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...